Geboorteaangifte

Wat is het?

Uw kind is geboren. Om dit officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Hoe werkt het?

De moeder, vader of duomoeder doet aangifte van de geboorte.

Als zij dit niet kunnen doen, kan een van de volgende personen dit voor ze doen:

  • iedere persoon die aanwezig was bij de geboorte
  • bij een thuisbevalling: een medebewoner van het huis
  • bij een bevalling in het ziekenhuis: het hoofd van het ziekenhuis of een door het hoofd gemachtigde medewerker

Als ook dit niet mogelijk is, wordt de aangifte gedaan door of namens de burgemeester van de gemeente waar uw kind is geboren.

Geboorteakte

De gemeente maakt na de aangifte een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin. Als u wilt, kunt u ter plekke een afschrift van de geboorteakte kopen.

Wat moet ik doen?
  • Doe aangifte bij de gemeente waar uw kind is geboren. Doe dit binnen 3 dagen.
  • Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u 1 extra werkdag de tijd.
  • Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.
Aangifte doen

Online doorgeven

U kunt online geboorteaangifte doen met uw DigiD. Daarbij moet een verklaring worden meegestuurd van de verloskundige of de (huis)arts. Ook andere bewijsstukken, zoals een donorverklaring bij een meemoeder of een bewijs van een erkenning ongeboren vrucht, kunnen elektronisch worden aangeleverd.

Aan de balie in het gemeentehuis

Voor het aangeven van een geboorte in het gemeentehuis, maakt u een afspraak. U belt hiervoor naar 0165 - 390 500 tussen 9.00 en 12.00 uur. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een akte van geboorte op. U neemt het volgende mee:

  • Uw geldige legitimatiebewijs;
  • Een geldig legitimatiebewijs van de moeder;
  • Eventueel een trouwboekje of partnerschapsboekje, zodat het kind daarin kan worden bijgeschreven;
  • Bij mee-moederschap (kind geboren binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen 2 vrouwen, met een onbekende donor): de verklaring afgegeven door de Stichting Donorgegevens kunstmatige bevruchting;
  • Als het kind voor de geboorte is erkend: de erkenningsakte;
  • Als van toepassing: de akte van naamskeuze.
Levenloos geboren of overlijden kort na geboorte

Akte voor kind dat levenloos is geboren

Voortaan krijgen ouders met een kindje dat levenloos is geboren een geboorteakte. Daarop staat dat het kind levenloos ter wereld is gekomen. Met ingang van 3 februari 2019 is een wetwijziging doorgevoerd die het mogelijk maakt om levenloos geboren kinderen op de persoonslijst van de ouder te vermelden: Levenloos geboren kind registreren

Aangifte bij een kind dat kort na de geboorte overlijdt

Als het kind overlijdt binnen de aangiftetermijn van drie werkdagen, moeten de ouders aangifte doen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.