Hondenbeleid

Er gelden regels voor hondeneigenaren. Toezichthouders van de gemeente doen controles. Bij overtreding van de regels schrijven zij boetes uit. Het openbaar ministerie bepaalt jaarlijks de hoogte van de boetes.

Hondenpoep

Overal binnen de bebouwde kom geldt dat hondenpoep door de eigenaar of houder van de hond onmiddellijk moet worden opgeruimd. Dit geldt dus ook als de hond zijn behoefte bijvoorbeeld in de goot heeft gedaan. Neem dus voldoende poepzakjes en een schepje mee om de hondenpoep op te ruimen. De zakje kunnen worden weggegooid in de afvalbakken op straat, of thuis in de grijze container. De opruimplicht geldt niet voor geleidehonden en sociale hulphonden en voor honden die hiervoor worden opgeleid.

De gemeente kan buiten de bebouwde kom plaatsen aanwijzen waar de opruimplicht geldt maar dat is op dit moment nog niet het geval.

Aanlijnplicht

Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht. Om honden meer ruimte te geven, wijst het college enkele losloopplaatsen aan waar de aanlijnplicht niet geldt. Voor informatie hierover neemt u contact met ons op via telefoonnummer 0165 - 390 500

Losloopgebieden

Een losloopgebied voor honden vindt u aan de noord-oostzijde van de vijver in de wijk Blankershove in Oud Gastel. En ook aan het West Vaardeke in Oudenbosch. In de kernen Bosschenhoofd, Hoeven en Stampersgat zijn nog geen losloopgebieden aangewezen.

Geen honden op speelplaatsen

U mag geen honden uitlaten op plaatsen waar kinderen spelen, zoals speelplaatsen, speelweiden en zandbakken. Dit mag ook niet als de honden aangelijnd zijn. Deze regels gelden niet voor geleidehonden en sociale hulphonden en voor honden die hiervoor worden opgeleid.

Honden die zich in de openbare ruimte bevinden, moeten altijd voorzien zijn van een halsband of een naamplaatje waarop te zien is wie de eigenaar van de hond is.

Gevaarlijke/hinderlijke honden

Als een hond zich lastig of gevaarlijk gedraagt, mag de burgemeester eisen dat de eigenaar de hond kort aanlijnt en/of muilkorft. Dit heeft niks met het ras van de hond te maken; alleen met gedrag. Meestal moet een hond aangelijnd of gemuilkorfd worden als een hond een ander dier of een mens heeft gebeten. De burgemeester zal dit pas eisen als de politie hier een advies over geeft.

Ik wil melding maken van een bijtincident. Waar en hoe doe ik dat?

U kunt dit melden bij de politie via 0900-8844. Gaat het om een acute en ernstige situatie, dan belt u 112. U kunt ook melden als u niet zelf bent gebeten of als de gebeten hond niet van u is.

Als er meldingen over bijtende honden bij de gemeenten binnenkomen, dan sturen wij die door naar de politie. Dat doen we omdat:

  • De politie deskundig is om vast te stellen wat er precies is gebeurd. Daarnaast kan de politie het gedrag van de hond goed beoordelen.
  • Het beter is om alle meldingen van bijtende honden te verzamelen op één punt. Zo is sneller te zien of het gedrag van een bepaalde hond problemen geeft.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Eerst zal de politie onderzoeken wat er precies is gebeurd. Als de hond zich normaal heeft gedragen, dan heeft de politie een gesprek met de eigenaar. Ook worden afspraken gemaakt over wie de eventuele schade betaalt. Het kan zijn dat de politie een schriftelijke waarschuwing stuurt naar de eigenaar.

Als de hond zich gevaarlijk heeft gedragen, krijgt de eigenaar een brief van de politie waarin staat dat de hond een gevaarlijk dier is. De eigenaar weet dan dat hij/zij de plicht heeft om al het noodzakelijke te doen om te zorgen dat de hond geen schade kan veroorzaken. In ernstige gevallen wordt het openbaar ministerie ingeschakeld.

Wanneer legt de burgemeester een aanlijngebod of aanlijn- en muilkorfgebod op?

Na onderzoek naar wat er is gebeurd, adviseert de politie aan de burgemeester of de eigenaar van de hond deze kort moet aanlijnen en/of moet muilkorven. Dit hoeft alleen als de hond op openbaar gebied of op een terrein van een ander is. Dit betekent dat de hond kort aangelijnd of gemuilkorfd moet zijn op bijvoorbeeld de openbare weg, en ook op losloopplaatsen en buiten de bebouwde kom. Als de burgemeester heeft besloten dat een hond kort aangelijnd en/of gemuilkorfd moet worden, controleren BOA’s of dit ook werkelijk gebeurt.

Er wordt niet aangegeven hoe lang een hond moet worden aangelijnd en/of gemuilkorfd. Als een erkende dierengedragsdeskundige kan aantonen dat de hond geen gevaarlijk gedrag meer vertoont, kan de burgemeester aangeven dat de hond niet meer kort aangelijnd en/of gemuilkorfd hoeft te worden.

Mag de eigenaar met een aanlijngebod of aanlijn- en muilkorfgebod voor verblijf op openbare plaatsen of terreinen van anderen, de hond op eigen terrein los laten lopen?

De hond mag op eigen terrein (buiten) loslopen. Hij moet dan wel een muilkorf aan. Maar als de eigenaar van de hond een duidelijk leesbaar waarschuwingsbord plaatst, dan mag de hond zonder muilkorf op het eigen terrein loslopen. Dit bord moet goed leesbaar zijn vanaf de weg. De brievenbus en de deurbel moeten dan ook bereikbaar zijn zonder op het terrein te komen waar de hond losloopt. Het terrein waar de hond losloopt moet een hek hebben dat hoog genoeg is, zodat de hond niet buiten het terrein kan komen.

Bekijk de regels die gelden in de Algemene plaatselijke verordening