Omgevingsdialoog
Stel, uw buren willen een aanbouw bouwen of hun bedrijf uitbreiden. Dan is het fijn om dit vooraf te weten, toch? Daarom moedigen wij als gemeente aan om vooraf met uw omgeving te overleggen als u een initiatief of plan heeft om iets te bouwen of te ontwikkelen. Dit noemen we een ‘omgevingsdialoog’.
Bij een omgevingsdialoog bespreekt degene die een vergunning wil aanvragen (de initiatiefnemer) het plan met de mensen die in de buurt wonen of werken. Dit kan mondeling of schriftelijk. Het plan kan gaan over bijvoorbeeld een bouwproject, een aanpassing aan een woning of een verandering in de openbare ruimte. Belanghebbenden (zoals inwoners, bedrijven, overheden en organisaties) worden geïnformeerd, kunnen vragen stellen en hun mening geven.
Een geslaagde omgevingsdialoog betekent niet dat iedereen het eens is met de plannen, maar wel dat iedereen gehoord is.
Soms is een omgevingsdialoog wettelijk verplicht, vooral bij grote projecten/initiatieven. Deze staan op een speciale lijst. Als een project op deze lijst staat en er is geen omgevingsdialoog geweest, dan wordt de aanvraag niet behandeld. Als een omgevingsdialoog niet wettelijk verplicht is, is het toch handig om te weten wat de omgeving van het plan vindt. Dit zorgt vaak voor meer steun en voorkomt bezwaren achteraf, wat vertraging en kosten kan besparen.
Stappenplan
Om u als initiatiefnemer te helpen, bieden wij dit stappenplan aan. Hiermee kunt u bepalen hoe u het gesprek met uw omgeving het beste kunt voeren en waar u op moet letten. Wie moet u uitnodigen? Wat doet u met de resultaten? En waar let de gemeente op? In de bijlagen vindt u verschillende formats die u kunt gebruiken.
Als u ondanks het stappenplan en de formats toch moeite heeft met het voeren van de omgevingsdialoog, kunt u altijd contact opnemen met Maartje van den Boomen-Verhulst via m.verhulst@halderberge.nl. Zij kijkt met u mee en geeft u tips.