Paspoort / identiteitskaart, kwijt of gestolen

Wat is het?

  • Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. Bij de gemeente kunt u dit persoonlijk regelen.
  • Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.
Wat moet ik weten?

Wie kan de aangifte van vermissing invullen?

  • U geeft zelf de vermissing van uw document door aan de gemeente waar u ingeschreven staat. Hier vraagt u namelijk ook uw nieuwe document aan.

Paspoort kind

  • één van de ouders of gezaghouders van kinderen tot en met 11 jaar
  • één van de ouders of gezaghouders van kinderen vanaf 12 jaar
  • kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf aangifte van vermissing doen en een nieuw paspoort aanvragen. Hiervoor is vooraf toestemming nodig van beide ouders of gezaghouders

Hoe lang duurt het voor de vermissing verwerkt is?

Na het invullen krijgt u meteen een e-mail met uw verklaring. Binnen twee werkdagen is uw verklaring van vermissing verwerkt in het systeem. U krijgt een e-mail ter bevestiging.

Wat moet u doen als u in het buitenland uw reisdocument kwijt raakt?

Verblijft u in het buitenland? Kijk op Nederland Wereldwijd wat u moet doen 

Uw oude paspoort teruggevonden?

De aangifte van de vermissing kan niet worden teruggedraaid. Vindt u uw paspoort of id-kaart terug, lever deze dan in bij de gemeente. Dit document wordt vernietigd.

Aangifte doen bij verzekering tegen diefstal

Is uw paspoort / identiteitskaart gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? Dan is het wel handig om aangifte te doen bij de politie zodat u dit kunt aantonen.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen. Het noodpaspoort is alleen om te reizen. Bij de Koninklijke Marechaussee kunt u het noodpaspoort aanvragen.

Wat kost het?

De aangifte van vermissing is gratis. Voor de aanvraag van een nieuw documenten worden wel kosten in rekening gebracht. Zie pagina paspoort of identiteitskaart.